woensdag 15 augustus 2012

Dwalen over het Hijkerveld

Vandaag 15 augustus heerlijk gewandeld samen met Henk en Frits. Een nieuwe route gemaakt op de computer en geladen in de GPS en ik was erg benieuwd wat het zou worden. Uitgetekend op de topografische kaart is de route 22 km en is een mooie afstand om vooraf aan de 4 daagse even te stappen. Om half tien zoals afgesproken waren de mannen hier en na een kopje koffie gaan we op pad. Direct naar de Molenwijk en gaan het fietspad op richting Smilde, totdat we bij de Eekhoutswijk zijn, daar slaan we links af. Voor de eerste boerderij slaan we rechts af een ruiterpad op, die uiteindelijk op de Suermondsweg uitkomt. Mooi stukje bos en we hebben al van aller handen zaken bij de kop gehad. Olympische Spelen uiteraard, maar ook ligfietsen en het op fiets naar het werk gaan natuurlijk. Voor mij geen probleem, want fietsen is niet mijn ding. Henk heeft het wel eens gedaan, maar is er mee gestopt en Frits fietst ook niet meer naar zijn werk. Heel simpel is met de vut gegaan, het betere werk. Via het Kylotsbosje gaan we meer richting Hoogersmilde en zien de tv toren in de verte. Na enkele kilometers en naast ons in de velden zwoegende boeren slaan we links af richting het Hijkerveld en de oude vloeimeer van de aardappelmeelfabriek in Oranje. Het zogenaamde Diependal en hier meer info over dat uniek stukje natuurgebied.


Diependal bestaat uit het vloeimeer van de voormalige aardappelmeelfabriek Oranje en een achttal vloeivelden. Het vloeimeer is een bedijkte laagte waarin vroeger proceswater uit de fabriek werd gepompt. Het functioneerde als bergingsbassin, waaruit het vervuilde water ter zuivering naar het vloeiveldencomplex kon uitstromen. Van dit voedselrijke afvalwater leefden miljoenen kleine waterdiertjes, die op hun beurt weer als voedsel dienden voor grote aantallen watervogels. Via een stelsel van bezinkingsvakken stroomde het water uiteindelijk deels gezuiverd af op het oppervlaktewater in het Oranjekanaal. Door de steeds wisselende waterstanden en de voedselrijkdom vormde het gebied een aantrekkelijk biotoop voor steltlopers en watervogels. De voedselrijkdom van het water is sinds de sluiting van de aardappelmeelfabriek in 1980 geleidelijk afgenomen. De wisselende waterstanden worden dankzij een door windmolens gestuurde watercirculatie door de vakken in stand gehouden. Er zijn veranderingen in aantallen van de verschillende bezoekende vogelsoorten opgetreden. Veel soorten steltlopers die het moesten hebben van de voedselrijkdom van het gebied, nemen in aantal af. Maar doordat het water schoner en helderder wordt, nemen de viseters onder de vogels juist weer in aantal toe. Aalscholvers bezoeken het gebied tegenwoordig dagelijks. Alle Nederlandse futensoorten, inclusief de zeldzame Roodhalsfuut, brengen hier nu hun jongen groot. Zelfs Visarenden worden geregeld waargenomen. Bijgevoegde tabel geeft een indruk van de soortenrijkdom van dit unieke vogelreservaat. Aangezien de mate van rust mede bepalend is voor de vogelrijkdom is het terrein niet toegankelijk voor bezoekers. Wel bestaat de mogelijkheid om het gebied te bekijken vanuit een midden in het reservaat gelegen vogelobservatiehut, die via een ondergrondse tunnel te bereiken is.
De vogelhut is te bereiken door komende uit de richting Smilde langs het Oranjekanaal, bij het begin van het dorp Oranje links af te slaan. De afslag naar de vogelhut is vanaf het Oranjekanaal bewegwijzerd.
Vanaf half april tot en met september is de vogelhut in de weekeinden van 10.00 tot 18.00 vrij toegankelijk. Buiten de openingstijden is de hut op afspraak door groepen te bezoeken.
Voor meer informatie over Het Drentse Landschap: www.drentslandschap.nl
We zijn even in de vogelhut geweest en mooi overzicht vanuit de hut over de plassen. Ik had het nog niet eerder gezien en kan me voorstellen dat het tijdens de vogeltrek er mooi en druk met vogels is daar. Het pad liep verder langs het Diependal en we komen steeds dichterbij het Hijkerveld.
Het was geen eenvoudig pad om te bewandelen, maar we worden beloond met het zien van een Ree zomaar in het weiland. Henk is ook niet meer de snelste, want voordat hij zijn fototoestel had wat hij alweer vertrokken. Jammer maar geeft niet, het beeld ligt in onze herinnering. Tja daar stonden we dan een dooplopend pad en wat nu. Terug is niet direct een optie en we gaan maar over het hek. Henk met zijn lange benen stap er boven op, zodat de korte pootjes van mij en Frits er over kunnen stappen en ook nog zonder al te veel problemen. Van het pad af dus ff goed kijken op de GPS. Een doorsteek naar de andere kant brengt ons weer op het juiste pad. De stilte is hier duidelijk hoorbaar en ook weer zo dicht bij huis. Voor we hete weten dwalen we over het Hijkerveld en genieten van de bloeiende heide. Ik hoop dat Frits en Henk de foto's snel sturen, want dan kan ik die toevoegen aan dze blog :) nou ja anders een later tijdstip.
Het Hijkerveld steken eigenlijk dwars over en steeds over een "oud" pad, maar de blijven steeds op route lopen. Frits blijft even hangen om wat foto's te maken denk ik en wij slenteren haast verder. Een heerlijk gevoel van onthaasten krijg ik, maar goed het weer werkt ook fantastisch mee. Heerlijk dwalen over het Hijkerveld in een zee van rust zomaar midden in augustus, wat wil je nog meer.
Uiteindelijk bereiken we het fietspad wat door het Hijkerved loopt en slaan daar linksaf richting Laaghalen. Onderweg bij een stel ruige grazers staat een bankje, waar we ff een broodje doen.
Lekker in de schaduw staan ze te herkauwen en wij lekker in de zon te genieten van een broodje. Toch beesten die ontzag afroepen en waar je best een omweggetje voor wilt maken zo blijkt uit de verhalen en de eerdere ervaringen.
Na het broodje gaan we verder richting Laaghalen en al kletsend let ik niet op en blijven we ten onrechte het fietspad volgen, waardoor we het afsnijden bij het doodlopende pad weer goedmaken. We volgen eens tuk van het Drenthepad en in plaats van rechts af te slaan richting Hooghalen gaan wij rechtdoor richting het schietterrein van defensie. Mooi rustig weggetje met volop schaduw wat ik prettig vind. Op dat punt is het nog zo'n 7 kilometer te gaan en de route is nu al geslaagd, maar ik moet zeggen dat het weer enorm meewerkt. Lekker windje en volop zon, ideaal. Ondertussen hebben we het over de IJzer gehad, beetje politiek en  de vakantie van Henk vooral.
Op de planning staat een doorsteek op het Witterveld (defensieterrein), maar de vlag van schietoefeningen stak uit dus dit ging ff niet door. Jammer nu omlopen over de Eekhoutswijk en dat is de reden dat we uiteindelijk op 25 kilometer uitkomen. Dubbel jammer omdat de doorsteek veel rusitger was dan de Eekhoutswijk alhoewel zoveel auto's of trekkers komen hier niet langs. Het is overigens beter om die tegen te komen dan een verdwaalde kogel of een MP met een beste boete.
Op het fietspad van de Eekhoutswijk tot Witten nemen we nog even een pauze voor een broodje en de picknickbank staat volop in de schaduw, dus koelen we lekker af, voordat we aan de laatste 3 kilometer beginnen. De Duikersloot en de Hoofdweg zijn de laatste wegen die we vandaag bewandelen, vervolgens drinken we thuis een lekker koud biertje en kijken terug op een mooie route onder perfecte omstandigheden.

Foto's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten